VRAAG: Hoe voorkom ik inbraak bij mijn huis?

VRAAG: Hoe voorkom ik inbraak bij mijn huis?

Het kan iedereen gebeuren: u bent even weg en als u terug bent, is er bij u ingebroken. De ramen of deuren zijn kapot en uw waardevolle spullen zijn gestolen. Hoe goed u ook denkt voorbereid te zijn tegen inbrekers, het kan alsnog gebeuren dat u de pineut bent. Maar ook bij uw buren kunnen inbrekers tevoorschijn komen. Het is dus belangrijk om altijd goed op te letten!

In de winter zijn de meeste inbraken. Dat komt omdat veel mensen dan op vakantie zijn en het snel donker wordt, waardoor de inbrekers minder snel opvallen. Ziet u iets verdachts? Bel dan ALTIJD 112. Een inbraak kan niet alleen in de winter plaatsvinden, maar ook gedurende de rest van het jaar. Om ervoor te zorgen dat bij u minder snel inbrekers komen, kunt u zelf makkelijke maatregelen nemen. Vooral als u een lange tijd weggaat, bijvoorbeeld op vakantie, is het belangrijk om uw woning goed te beschermen tegen inbrekers.

Sluit deuren en ramen goed af

Om te beginnen met de meest voor de hand liggende maatregel, namelijk het goed afsluiten van deuren en ramen. Draai elke keer als u uw huis verlaat altijd de deur op slot. U kunt ook een speciaal slot (een zogenaamd ‘uittilbeveiliging’) en een schuifpuibalk voor de inbraakgevoelige schuifpui aanbrengen. Hiermee voorkomt u dat inbrekers het schuivende gedeelte van de pui kunnen optillen en verschuiven. Let ook op dat uw achterdeur en eventueel uw garagedeur goed op slot is. Bovendien is het belangrijk dat u alle ramen sluit. Denk daarbij ook aan wc- en badkamerramen, slaapkamerramen, ramen bij de voordeur en de garage.

Laat een bewoonde indruk achter bij uw huis

Als inbrekers bij uw huis willen inbreken, kijken ze eerst of er iemand thuis is. Om hen dat gevoel te geven, kunt u een bewoonde indruk achterlaten. Doe dat bijvoorbeeld door gebruikte thee-/koffiekopjes op tafel te laten staan, een (het liefst opengeslagen) krant ernaast neer te leggen en speelgoed rond te laten slingeren. Daarnaast is het handig om binnen en buiten uw woning een paar lampen aan te hebben. Dit kan door middel van een tijdschakelaar, die op verschillende tijden automatisch aan en uit gaat. Op die manier bespaart u ook stroom, aangezien de lamp niet de hele dag en nacht aan staat. Als u een oprit heeft, kunt u er ook voor kiezen om uw auto daar neer te zetten, zodat het lijkt alsof u thuis bent.

Leg waardevolle spullen buiten het zicht

Inbrekers kijken ook altijd voordat ze ergens inbreken of ze iets zien wat ze kunnen meenemen. Denk maar aan geld, een iPad, een oplader en/of sieraden. Deze waardevolle spullen kunt u dus het beste uit het zicht halen. Verstop ze bijvoorbeeld in een kast of onder een deken of kussen. Want hoe meer de inbrekers de indruk krijgen dat er bij u niks te zoeken valt, hoe minder snel ze bij u gaan inbreken. Verder moet u de sleutels niet aan de binnenzijde van de sloten laten zitten. Een inbreker kan deze namelijk zien, een raam kapotslaan en de deur openen of binnenkomen door gaatjes te boren.

Op vakantie gaan

Gaat u op vakantie? Vertel dat dan aan uw buren, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden. Vraag ook aan hen of ze de post regelmatig weg kunnen halen. Inbrekers kunnen namelijk makkelijk met hun telefoon in de brievenbus kijken en zien hoeveel post er ligt en of deze hoeveelheid is toe- of afgenomen, vergeleken met de vorige keer dat ze keken. U moet ook uw gordijnen en rolluiken openzetten. Als deze de hele tijd dicht zijn, weten inbrekers dat er niemand thuis is. Vermeld bovendien niet op social media of uw antwoordapparaat dat u op vakantie bent. Dan hoeft u ook het antwoordapparaat niet de hele tijd te veranderen. Nadat u weer thuis bent, kunt u gerust een paar foto’s van uw vakantie online zetten.

Monteer een alarmsysteem

Heeft u uw ramen en deuren goed gesloten en de waardevolle spullen goed opgeborgen, maar breekt er bij u alsnog iemand in? Dan kan een alarmsysteem uw redder in nood zijn. Als u niet thuis bent, kunt u het alarmsysteem activeren en als mensen uw woning binnenkomen, gaat het systeem af. Deze sirene waarschuwt omwonenden en kunnen zij vervolgens poolshoogte nemen. Dit schrikt de inbrekers af en gaan ze er snel vandoor. In sommige gevallen nemen ze dan alsnog snel iets mee, maar vaak hebben ze daar niet genoeg tijd voor. Als de code van het alarmsysteem namelijk niet binnen een bepaalde tijd wordt ingevoerd, komt de politie. Activeer dus altijd uw alarmsysteem als u als laatste het huis verlaat. Ook als u maar kort weg bent voor bijvoorbeeld een wandeling of als u boodschappen gaat doen.

Andere belangrijke zaken

Tot slot is het belangrijk dat u ladders en kliko’s naast uw muren weghaalt, zodat inbrekers niet daarop kunnen klimmen. Ook is het handig om bij een WhatsApp BuurtPreventie-appgroep aan te sluiten. Hierin kunt u en uw buren elkaar op de hoogte brengen van inbraken en verdachte situaties. Verder is het ook slim om geen adreslabel aan uw sleutel(bos) te hangen. Als u deze kwijt raakt, weten inbrekers niet van welk woning de sleutel is en kunnen ze daarmee niet bij u inbreken.

Als u deze maatregelen neemt, is de kans kleiner dat inbrekers bij u ongewild naar binnen komen. Zo kunt u altijd met een gerust hart uw huis verlaten. En onthoud: als u een verdachte situatie ziet, bel dan ALTIJD 112.

Indien u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen.