Nieuwe hypotheekregels in 2024

Nieuwe hypotheekregels in 2024

Stijging van de koopsom, energiebesparende maatregelen en mogelijkheden om extra te lenen. Dit zijn allemaal voorbeelden van woonregels die dit jaar veranderen. De veranderingen gelden niet voor iedereen, maar het ligt eraan welk energielabel uw huis heeft en wat uw inkomen is. Zo kan het zijn dat voor u andere regels gelden dan bijvoorbeeld voor uw buurman. Benieuwd naar wat de veranderingen zijn? Lees dan snel verder!

Intussen zitten we al een paar dagen in 2024. Een paar mensen zijn alweer begonnen met werken, terwijl anderen nog van de laatste vakantiedagen genieten. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe veranderingen in de woon- en leefomgeving. Vanaf 1 januari 2024 hebben NIBUD en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een aantal regels gewijzigd. Wij hebben de zes nieuwe hypotheekregels van 2024 voor u op een rijtje gezet, zodat u precies weet wat u dit jaar kunt verwachten.

1. Maximale koopsom voor een hypotheek met NHG stijgt

Als u vorig jaar een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilde afsluiten, bedroeg de maximale koopsom €405.000,-. Vanaf 1 januari 2024 is deze koopsom gestegen naar €435.000,-. Dat betekent dat u in 2024 een hypotheek met NHG kan krijgen met een maximale koopsom van €435.000,-. Dit is gebaseerd op de gemiddelde koopsom van een woning in Nederland in juni, juli en augustus in 2023.

2. Meer energiebesparende maatregelen meefinancieren

Het verbaast u waarschijnlijk niet, maar ook in 2024 is duurzaamheid erg belangrijk. Vanaf dit jaar kunt u meer energiebesparende maatregelen meefinancieren in uw hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan een goedkope lening afsluiten, isolering van uw muren en subsidies van uw gemeente. Deze financiering kan tot maximaal 6% bovenop de marktwaarde van uw woning. In 2023 was dat €24.300,- (6% van €405.000,-) en in 2024 is dat gestegen naar €26.100,- (6% van €435.000,-).

3. Extra lenen voor woningen met energielabel hoger dan E, F of G

In 2024 mogen huizenkopers die een woning kopen met een energielabel dat hoger is dan E, F of G, meer geld lenen om het huis te kopen. Het idee daarachter is dat bewoners van woningen die energiezuinig zijn een lagere energierekening hebben, waardoor een groter hypotheekbedrag verantwoord is. Hoe hoger het duurzaamheidslabel, hoe hoger het bedrag is:

Labelcluster Extra Bedrag
EFG €0
CD €5.000
AB €10.000
A+ tot en met A++ €20.000
A+++ €30.000
A++++ €40.000
A++++ met garantie €50.000

 

4. Voor vrijwel iedereen daalt de leencapaciteit zonder loonstijging

Elk jaar stelt het NIBUD woonquotes vast. Een woonquote is het gedeelte van uw inkomen dat u mag besteden aan uw maandelijkse woonkosten. Op basis daarvan wordt uw maximale hypotheek berekend. Afgelopen jaar zijn de woonquotes over het algemeen gedaald, waardoor u een minder hoge hypotheek kan krijgen. In een enkel geval stijgen deze. Wanneer uw loon in 2024 hetzelfde blijft als in 2023, kunt u dit jaar minder lenen dan vorig jaar. Het maximale hypotheekbedrag neemt echter voor de meeste huishoudens (vanaf een inkomen van €33.000,-) wel toe, mits uw loon ook meestijgt met 5,2%.

5. Alleenstaanden kunnen op basis van hun inkomen meer lenen

Vanaf dit jaar geldt er voor alleenstaanden een verruiming van de leencapaciteit. Dit zorgt ervoor dat het rekeninkomen en dus ook de maximale hypotheek stijgen. Deze verruiming geldt niet alleen tot de huidige inkomensgrens van €31.000,-, maar voor alle inkomens. Ook verandert deze van een hoger financieringslastpercentage naar een vast hypotheekbedrag van €16.000,-.

6. Studieschuld rekent minder zwaar mee

Heeft u tijdens uw studententijd studieschuld opgelopen? Dan hebben wij goed nieuws voor u! Vanaf 2024 kijken hypotheekverstrekkers niet meer naar de hoogte van de oorspronkelijke studieschuld, maar naar het schuldbedrag wat nog openstaat. De maximaal toegestane maandelijkse hypotheeklasten verminderen dan met het bedrag dat u als oud-student op dat moment aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) moet aflossen.

Daarnaast wordt in 2024 het rekenpercentage voor uw studieschuld over de huidige openstaande restschuld berekend, in plaats van de oorspronkelijke studieschuld. Dit kan echter door de forse stijging van de rente op uw studieschuld (en dus ook de stijging van de wegingsfactor van de maandlasten), in veel gevallen alsnog een negatieve invloed hebben op de maximale hypotheek.

Dit zijn dus de nieuwe hypotheekregels van 2024. Het kan zijn dat er nog veranderingen plaatsvinden, maar die kans is vrij klein. Wanneer u dit goed heeft doorgelezen, bent u op het gebied van hypotheken dit jaar goed voorbereid.

Indien u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen.