AFLOSSINGSBLIJ MET EEN AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK

AFLOSSINGSBLIJ MET EEN AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK

Lage maandlasten, geen extra verplichte verzekeringen en een optimale hypotheekrenteaftrek. De aflossingsvrije hypotheek. Klinkt als dé ideale hypotheek. Toch vormt deze hypotheekvorm voor 1 op de 10 nederlanders een probleem. De NVB is daarom de campagne ‘Word ook aflossingsblij’ gestart.

Lage maandlasten

Het voordeel van de maximale hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor aflossingsvrije hypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013. Door de nieuwe hypotheekregels komt een aflossingsvrije hypotheek die vanaf 1 januari 2013 wordt afgesloten namelijk niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Sinds 2013 mag voor een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrente worden afgetrokken als deze annuïtair of lineair wordt afgelost. Reeds bestaande aflossingsvrije hypotheken kunnen nog wel profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders beschikt nog over een aflossingsvrije hypotheek. De vorm is populair omdat het de goedkoopste hypotheekvorm is, wat inhoudt dat u lage maandlasten hebt. Op het moment van afsluiten lijkt dat heel aantrekkelijk. De hoogte van de hypotheek blijft gedurende de looptijd hetzelfde.

Nadelen

Toch kleven er nog behoorlijk wat nadelen aan deze ogenschijnlijke goedkope hypotheekvorm, waar vaak bij het afsluiten ervan niet voldoende rekening mee werd gehouden. Het grootste probleem wordt ervaren wanneer het inkomen daalt door bijvoorbeeld het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Op het moment dat u uw hypotheek wilt verlengen wordt gekeken naar uw toekomstige inkomen en niet naar de overwaarde van de woning. Is daarnaast de doorlooptijd van 30 jaar verstreken, dan vervalt ook het recht op hypotheekrenteaftrek.

Gedwongen verkoop

Op het moment dat u een nieuwe hypotheekaanvraag wilt doen, kan het zijn dat u op basis van bovenstaande informatie niet door de leentoets heen komt. De geldverstrekker kan op basis daarvan besluiten geen nieuwe hypotheek te verstrekken. Op dat moment zit u wel met een volledige hypotheek waarvoor u geen nieuwe lening kunt krijgen. Gedwongen verkoop zou een gevolg kunnen zijn.

Bewustwording

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is om die reden een campagne gestart om bezitters van een aflossingsvrije hypotheek bewust te maken van de gevolgen op lange termijn, met als doel financiële problemen voor te zijn. Deze campagne: ‘Word ook aflossingsblij’ maakt consumenten bewust van de risico’s en geeft tips hoe u zich financieel goed kunt voorbereiden op de toekomst, ook mét een aflossingsvrije hypotheek.

Toekomst

Het blijkt dat wij van nature niet bezitten over het vermogen om financiële beslissingen voor de lange termijn te overzien. Nu een financieel voordeel behalen vinden we over het algemeen aantrekkelijker dan over 5 of misschien pas over 20 jaar de voordelen te ervaren. Gelukkig is het sinds 2011 niet meer mogelijk een volledige hypotheek op aflossingsvrije basis af te sluiten. Voor de hypotheekeigenaren die hun hypotheek voor die tijd hebben afgesloten, wordt het nu wel tijd toch eens een kijkje te nemen in de toekomst en zich goed voor te bereiden. De campagne geeft u wellicht een zetje in de goede richting. Wilt u ook aflossingsblij worden? Bezoek dan eens de campagnewebsite van de NVB of neem contact op met uw financieel adviseur.