WONEN IN EEN BIJZONDER OBJECT

WONEN IN EEN BIJZONDER OBJECT

Het valt niet mee om in deze tijd een geschikte woning te vinden. Hebt u wel eens aan een kluspand gedacht? Een woning waarbij de hoogte van de vraagprijs niet doorslaggevend is. Belangrijker is of u twee rechterhanden hebt (en een goed plan).

Het begint langzaamaan een trend te worden. Op zoek naar die ene speciale woning of dat ene pand dat onbewoonbaar lijkt. Waar iedereen met een boog omheen loopt of gewoon überhaupt niet over nadenkt. Oude boerderijen, kerken en zelfs watertorens worden ineens potentiële woonobjecten.

Woonbestemming

Uiteraard is het niet zo dat u ieder object zomaar kunt gaan bewonen. Er moet in de eerste plaats een woonbestemming op komen als deze er niet is. Daarnaast moet er bij het bewoonbaar maken van dergelijke objecten, bijvoorbeeld een kerk, rekening gehouden worden met de wensen van de verkoper. Dat houdt in dat er recht gedaan moet worden aan de oorspronkelijke bestemming van het object. Of dit nu om een kerk, een watertoren, een oud schoolgebouw of een ander bijzonder object gaat.

Plan

Daarnaast is het hebben van een goed plan een belangrijk uitgangspunt. Het komt met regelmaat voor dat de verkoper van het bijzondere object emotionele waarde hecht aan het te verkopen object. Daar kunt u als koper niet zomaar aan voorbij gaan. Het gaat in dit soort bijzondere gevallen vaak niet om geld, veel meer om emotie. Wat u met het object wilt gaan doen, moet aansluiten bij de ideeën van de verkoper.

Hoge verbouwingskosten

Ondanks dat de aanschaf van een bijzonder object niet de hoofdprijs hoeft te zijn, moet u wel rekening houden met hoge verbouwingskosten. Omdat het object vaak niet bedoeld was om in te wonen, zullen meerdere aanpassingen plaats moeten vinden om het überhaupt bewoonbaar te maken. Voor starters is deze optie in de meeste gevallen daarom helaas niet direct weggelegd. U kunt er ook voor kiezen met meerdere kopers aan een dergelijk project te beginnen. Is het object dat u voor ogen hebt groot genoeg, bijvoorbeeld een grote boerderij, dan kunt u de kosten delen en het object zo verbouwen dat het ruimte biedt aan meer dan één gezin.

Moeite met het vinden van uw droomhuis? Denk dan eens buiten de kaders en ga in uw omgeving op zoek naar bijzondere (leegstaande) objecten. Hebt u er een gevonden? Vraag dan Nienaber Makelaars BV om advies.